×
Meniu

2 iulie, data limită pentru achitarea cu reducere a impozitului imobiliar

Data limită prevăzută de legislație pentru achitarea anticipată a impozitului pentru bunul imobiliar este 30 iunie, relatează Noi.md. Însă, dat fiind faptul că este sîmbătă, zi de odihnă, data limită de achitare a impozitului cu reducere de 15% în acest an este 2 iulie. Gherghe Gasnaș, șef de secție la SFS, a precizat pentru IPN că articolul 171 al Codului Fiscal permite un asemenea transfer, transmite IPN.

     Impozitul pe bunurile imobiliare poate fi achitat integral sau în părți egale, nu mai tîrziu de 15 august și, respectiv, de 15 octombrie, iar, pentru neachitarea benevolă se aplică penalitatea de 0,0329 % pentru fiecare zi de întîrziere. Avizul este expediat contribuabililor cel tîrziul cu 60 de zile înainte de expirarea primului termen de plată a impozitului pe bunurile imobiliare, adică pînă pe 15 iunie. Cotele impozitului pe bunurile imobiliare cu destinație locativă (apartamente și case de locuit individuale), terenuri aferente acestor bunuri, garaje și terenurile pe care acestea sînt amplasate pot varia între 0,4% (cota maximă) și 0,05% (cota minimă) din baza impozabilă. Cota concretă se stabilește anual de către autoritatea reprezentativă a administrației publice locale.

     De scutiri la plata impozitului pe bunurile imobiliare beneficiază persoanele de vîrstă pensionară, persoanele cu dezabilități severe și accentuate, participanții la operațiunile militare pentru asigurarea integrității și independenței țării, participanții la războiul din Afganistan, persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Însă pentru scutiri sînt stabilite anumite limite ale valorii bunurilor. În orașul Briceni valoarea bunurilor imobiliare cu destinație locativăîn limitele căreia se acordă scutire la plata impozitului pe bunurile imobiliare constitue 71 000 lei.Evaluarea valorii bunurilor imobiliare este efectuată de cătreDepartamentul Cadastru din cadrul I.P. „Agenția Servicii Publice.

Sursa: Noi.md