×
Meniu

Important pentru cei care vor să se înscrie la universitate

 

     În anul de studii 2018-2019, locurile la licență vor fi oferite pe domenii de formare profesională, în comparație cu anul trecut cînd planul era pe specialități. Potrivit noului regulament, grupele universitare vor fi formate din cel puțin 15 persoane.

     „În acest an, comanda de stat pentru studiile superioare de licență și master finanțată din bugetul de stat va prevedea același număr de locuri ca în anul trecut. Dar asta nu înseamnă că situația va fi perpetuată. Vă invit să vă implicați în elaborarea studiilor anuale privind necesitățile pieții muncii pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, pentru ca locurile bugetare să fie oferite acelor specialități de care statul are nevoie”, a menționat Monica Babuc.

     O altă modificare în admiterea 2018 este faptul că ministerul Educației, Culturii și Cercetării, nu va stabili perioade de depunere a actelor, respectînd cu strictețe autonomia universitară. În consecință, fiecare instituție de învățămînt superior va trebui să-și reconceptualizeze propriile strategii de admitere în funcție de specificul programelor de studii, autorizarea acestora, grupurile-țintă de abiturienți, precum și de modul de asigurare a calității studiilor oferite.

     Prin decizii ale senatelor urmează să fie stabilite criteriile de admitere, formulele de calcul la admitere (ce medii vor fi luate în considerare: doar cea de bacalaureat sau și cea din anii de studii liceale), precum și probele de admitere (examene, teste, convorbiri etc.).

Sursa: noi.md