×
Meniu

Orice intervenție neautorizată în structura apartamentului îi va costa pe cetățeni de la 3 mii la 4,5 mii de lei

     Noile modificări la Codul contravențional prevăd sancțiuni de la 3 mii la 4,5 mii de lei pentru persoanele fizice și de la 4,5 mii la 9 mii de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere în cazul în care schimbă structura interioară sau exterioară a imobilului, fără a avea actele necesare.

     Astfel, pedepsele se vor aplica în cazul intervenţiei neautorizate care afectează structura de rezistenţă a blocului locativ; extinderii neautorizate a încăperilor din contul balcoanelor în blocul locativ, precum şi extinderii balcoanelor existente; extinderii şi reamplasării neautorizate a bucătăriilor şi blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile în blocul locativ.

     Pedeapsa se va aplica și în situațiile cînd va avea loc reamplasarea neautorizată a reţelelor de apă şi canalizare; intervenţiilor neautorizate la canalele de ventilare; spargerii golurilor noi şi lărgirii golurilor existente în pereţii structurali ai blocurilor locative. 

     Se interzice prin lege și comasarea apartamentelor pe verticală cu spargerea sau demontarea planşeelor;  modificarea sistemelor de încălzire cu instalarea agregatelor la balcoane în blocuri locative, cu excepţia sistemelor de încălzire autonomă instalate conform proiectului şi normativelor în vigoare. 

     Construcţia anexelor, balcoanelor, copertinelor, bovindourilor, transformarea în bovindouri a logiilor şi balcoanelor existente şi altele, cu excepţia acoperişurilor, care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative la fel se pedepsește cu amenzi usturătoare. 

Sursa: noi.md