×
Meniu

Sfaturi pentru a face faţă caniculei

 

     Pentru ca în această perioadă temperaturile ridicate vor crea o senzaţie de disconfort, se recomandă, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul de lichide – între 1,5 şi 2 litri de apă. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia (250 de mililitri) la fiecare 15 – 20 de minute.

     Medicii recomandă consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, susţin specialiştii.

     În această perioadă trebuie evitat alcoolul, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor care au un conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice.

     Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

     În plus, este indicat să evitatăm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, precum sportul, dar şi grădinăritul.

     Ministerul Sănătăţii recomandă ca în perioada caniculară să păstrăm contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sînt în vîrstă sau cu dizabilităţi, interesîndu-ne de starea lor de sănătate.

 

Sursanoi.md