×
Meniu

Toamna se numără bobocii…

    Iată că s-a sfărșit și vara.  Pentru mulți aceasta este perioada  concediilor, odihnei, pentru gospodăria orășenească – aceasta este o etapă a pregătirii pentru perioada rece a anului, amenajarea străzilor și zonelor de odihnă.  Dar și cînd să efectueze lucrările de reparație, dacă nu оn timpul verii.  De aceea amîntrebat   primarul or. Briceni V. GORODINSCHII   Cum a fost vara aceasta pentru orașul nostru?

   -Foarte productivă. Cel mai important – s-a efectuat reparația capitală a grădiniței nr. 3, care de mult timp necesita reparație atît de exterior, cîși de interior.  Pînă anul acesta acolo s-a reparat doar blocul alimentar, iar restul… Anul trecut s-a început reparația fațadei, deoarece tencuiala se risipea, iar lucrările de bază s-au efectuat anul acesta – pereții din exterior, coridoarele, sălile de festivitățși sport, sălile grupelor… Suma totală a acestor lucrări a constituit 500 mii lei , iar anul precedent 200 mii lei. Desigur vacanța pentru copii s-a prelungit pentru 1,5 lună pînă la 3 septembrie, după cum au și promis, grгdinița a fost deschisă. Mai mult ca atît, amenajarea  teritoriului, sunt conservate trei blocuri nefolosite, ca pînă la vremurile mai bune să nu să se dărîme. Lucrările se efectuau de firma de construcții din  Ialoveni, care a cîștigat tenderul. În celelalte grădinițe de copii de asemenea s-a efectuat reparația, s-au schimbat integral cablurile electrice de la grădinița nr. 2,  s-au reparat pavilioanele de vară de la grădinița nr.1.

   Al doilea obiect voluminos, care necesita  multe investiții, a fost Casa de Cultură. Anul trecut a fost schimbat acoperișul cu instalarea sistemului de ventilare. Anul acesta s-a continuat reparația fațadei, holului, sălii de dans, iar acest volum de lucru a constituit 1,5 mln lei. Reparația sălii pentru spectatori a fost planificat pentru anul viitor. Dar ne-am adresat la parlamentul țării și ne-au fost alocate suplimentar 1,5 mln lei, șținînd cont de rezervele bugetului primăriei a apărut posibilitatea de a finisa reparația Casei de Cultură pînă la finele anului acesta. Adică, ceea ce s-a planificat pentru 3 ani, s-a realizat în doar doi. Pentru aceasta vreau să le mulțumesc pămînteanului nostru, deputatului  parlamentului V. Golovatiuc, care a contribuit la alocarea surselor suplimentare din bugetul de stat.

    A rămas o singură problemă  – de a procura fotolii pentru spectatori și mobilă nouă, dar sper, căși aceasta se va soluționa cît mai curînd.

    O mare atenție anul acesta s-a acordat amenajгrii. Bricenienii, desigur, aceasta au apreciat.  Practic din nou s-a construit trotuarul care a fost pavat pe partea impară a străzii Independenții. Bricenienii au rugat de a construi trotuarul de pe strada Carpișin, deoarece cel vechi s-a deteriorat complet. În prezent acest trotuar,într-adevăr atît de necesar,  unește microraionul cu alte sectoare ale orașului. Încă o porțiune de trotuar a fost reparat, poate nu atît de mare, dar,  care duce de la procuratură spre Casa Cărții, dar e destul de important, pentru mamele cu cărucioare, atunci cînd își duc copii la grădinițăÎn parc a apărut trotuar lîngă inventarul sportiv.  Toate acestea s-au realizat din constul primăriei. Un mare ajutor ne-au fost sursele din fondul rutier. Deși nu e o sumă atît de colosală – mai puțin de un  milion, însă s-a reușuit de a  asfalta str. Farmaciei, care unește centrul orașului cu spitalul și microraionaul din vecinătate. Această stradă a devenit  nu doar beneficăpentru circulația automobilelor, cît pentru pietoni.                     

   S-a adus în ordine și intersecțiile străzilor Turghenev și Lermontov, Uzinelor și Cantemir, lîngă restaurantul „ Svetlana”. S-a acoperit cu asfalt și strada ce duce spre noul cimitir. De multe ori s-a ridicat întrebarea reparării acesteia, șîn sfărșit i-a ajuns și rîndul ei. Chiar lîngă cimitir s-a amenajat o parcare pentru automobile, unde în anul viitor va apărea și o acoperire.

    Important este ceea, căîșase ogrăzi  de pe lîngă casele cu multe nivele s-au construit terenuri de joacăpentru copii.  De cîte ori trec pe lîngă aceste terenuri, n-am văzut niciodată ca acestea să fie pustii, de aceea am rugămintea față de locuitorii orașului de a menține curățenia și de a păstra aceste obiecte, care sunt făcute pentru copiii  Dumneavoastră.

    În prezent curățim traseele electrice de ramuri, instalăm felinare, unde e necesar, pregătim sfera socială către perioada rece.

 

Sursa:  ziarul raional «Meleag Natal». Ediție № 34 (757) din 07.09.2018