×
Meniu

Ziua eliberării orașului Briceni de sub regimul fascist, în fața monumentului „Mama Îndurerate”

     La 28 martie, de Ziua eliberării orașului Briceni de sub regimul fascist, în fața  monumentului „Mama Îndurerate” la miting au ținut discurs: deputatul Parlamentului Republicii Moldova –  Zinaida Greceanîi, consilierul președintelui – Artur Gumeniuc, președintele Comitetului Național „Victoria” – Alexei Petrovici, viceprimarul orașului Briceni – Arcadie Dobuleac.

     Întreprinderile și instituțiile, elevii și locuitorii orașului au mărșăluit de la Primăria Briceni, pînă la monumentul „Mama Îndurerată”, unde au depus flori și au adus un omagiu soldaților care au decedat în timpul Războiului pentru Apărarea Patriei, precum și celor care au muncit în spatele frontului și care au contribuit la obținerea Victoriei.

     Din mai bine de 10 mii de locuitori la începutul Războiului, în viață au rămas mai puțin de trei mii. În lagăre și ghettouri au decedat în jur de 8 mii de oameni. Dar și în martie 1944, războiul, pentru locuitorii or.Briceni nu s-a sfârșit, 552 de briceneni au fost recrutați în armată și au luptat până la victorie. 86 din ei pentru totdeauna au rămas pe câmpurile de luptă în Germania, Polonia și Ungaria. Numele lor  și al altor eliberatori, înmormântați în mormânt fratern,sunt sculptate pe monumentul „Mama Îndurerată”.