×
Meniu

Revenind din rătăcirile îndepărtate

Săptămâna trecută în oraşul Zhandjajie, din China unde a avut loc forumul internaţional în ceea ce priveşte calitatea dezvoltării integrării, culturii, afacerilor şi turismului. Participanţii acestui forum au fost reprezentaţii diferitor oraşe, din peste  20 de ţări. La acest forum au fost prezenţi şi primarii din oraşele Moldovei, din Briceni, Ocniţa, şi Anenii Noi. În acelaşi timp, ei nu au fost doar participanţi la forum, dar unicii care au avut parte de o întâlnire separată cu primarul acestui oraş chinez şi administraţia sa.

Iată ce a povestit despre această călătorie participantul forumului, primarul de Briceni, Vitalii Gorodinschii:

De ce anume acest oraş a fost ales pentru petrecerea unui astfel de eveniment semnificativ, care a trezit interesul în multe ţări? Încă câteva zeci de ani în urmă acest oraş aglomerat nu era cunoscut şi nu prezenta interes pentru nimeni – împrejurimile sale erau o grămadă de pietre, munţi şi prăpăstii impenetrabile. Dar în aceşti ani acolo a apărut o mulţime de locuri care merită  vizitate, un pod de sticlă peste prăpastie, este adesea prezentat la TV, iar înafară de el, sunt echipate pad-uri la marginea unei stânci şi alte facilităţi.  Imediat acolo au venit mulţimile de turişti. Oraşul a început să se dezvolte rapid, obținând venituri din turism.

Dar şi noi  avem nu puţine obiecte interesante în raion – complexul de peştere în s.Criva, peisaj natural ,, Borta Ciuntului”, parcul din Pavlovca, Lipcani şi altele. Dar ele sunt puţin cunoscute în afara ţării, practic neechipate, nu sunt nici drumuri pentru  a fi accesate, de aceea ele nu atrag atenţia oamenilor. Scopul călătoriei noastre a fost o declaraţie despre sine, să povestim, ce reprezintă Moldova, oraşul Briceni şi raionul, de a stabili contactul pentru perspectiva apropiată. Trebuie să spun, că anume delegaţia noastră mare a fost primită la un nivel foarte înalt. Întâlnirea cu conducerea oraşului, cu o populație de 1,5 milioane, a avut loc în sala de conferinţă cu participarea corespondenţilor presei şi televiziunii. Ne-au povestit cum a început acest proiect, s-au împărtășit cu experienţa sa, care ar fi și pentru noi un model de a acționa. Am discutat şi despre perspectiva aderării oraşelor noastre la asociaţia primarilor oraşelor ,,Şelcovîi puti”. Noi acceptăm să devenim candidaţi ai acestei asociaţii.

Dacă totul va decurge, cum se plănuiește, atunci acest lucru va oferi o oportunitate pentru atragerea investiţiilor din Asia, mai întîi de toate din China pentru turismul parc-cultură.